Panty Adviezen & Tips

Heeft u vragen over het dragen van panty's, stay ups of hold up kousen? Bij ons kunt u terecht voor panty advies, panty tips of andere vragen over beenmode. Wist u dat de eerste panty al in de jaren zestig op de markt kwam mede door de opkomst van de minirok?
   
De panty is één van de moeilijkste onderdelen van een outfit van de vrouw. Het aanbod is zo groot dat veel vrouwen door de bomen het bos niet meer zien. Wat is de juiste panty? Natuurlijk is veel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur maar er zijn wel een aantal richtlijnen die u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste panty voor u!

Hoe kies je de juiste panty?

Photo

Stap 1: Kies de juiste bovenkant

Alle panty's worden zo ontworpen dat de bovenkant van de panty net zo aanpast als een onderbroekje. Zo zakt de panty niet af en wordt je taille strak omlijnd, waardoor je er slanker uit gaat zien. Sommige panty's zitten bovenaan heel strak en anderen spannen weer helemaal niet aan. Kies de bovenkant die jij het liefste hebt, waarin je je goed voelt en waarmee je de gewenste look krijgt.
 
 • Panty's met een corrigerende bovenkant hebben ingenaaid ondergoed dat strak rond je middel zit. Als je bepaalde rondingen wilt verbergen, is dit misschien wel de juiste keuze voor jou. Toch vinden veel mensen dat dit soort panty's oncomfortabel strak aanvoelen en in de taille snijdt om een zandloperfiguur te creëren.
 • Gewone, standaard panty's zijn eenvoudiger en niet bedoeld om extra steun te geven in het midden. Als je de look van je rondingen niet wilt veranderen, neem dan eerder deze panty in plaats van corrigerende panty's.
 

Stap 2: Kies de juiste dikte (denier)

Photo
Panty's variëren erg in dikte, van heel (of “ultra") doorzichtig tot "opaque", ondoorzichtig. De verschillende varianten geven dan ook erg verschillende looks als resultaat. Als je erg doorzichtige panty's kiest die bij je huidskleur passen, kan het weleens lijken alsof je helemaal geen panty draagt. Ondoorzichtige panty's worden veel sneller opgemerkt.
 
De dikte van een panty wordt uitgedrukt in denier, afgekort den. De denierwaarde geeft de doorzichtigheid van de stof aan. Daarom geldt ook: hoe lager de denierwaarde, hoe transparanter de panty is. Dus warme, opaque panty’s hebben bijvoorbeeld 150 of 200 den, terwijl transparante nylonpanty’s er al vanaf 8 den zijn. Kies in de herfst en winter voor meer denier en in de zomer voor minder.

 
 • Doorzichtige, dunne panty's zijn kwetsbaarder dan dikke, ondoorzichtige panty's. Misschien iets om in je achterhoofd te houden als je bezorgd bent om de duurzaamheid.
 • Ondoorzichtige panty's zijn wat warmer dan doorzichtige panty's en dus geschikter voor de winter.
 

Stap 3: Kies de juiste maat

Photo
De maten van panty's worden meestal bepaald op basis van gewicht en lengte, aangezien ze van de taille helemaal tot aan de tenen moeten passen. Controleer de verpakking van de panty en bepaal je maat op basis van je gewicht en lengte of raadpleeg de maattabellen bij de producten op onze site. Elk merk heeft zijn eigen maattabel.
 
 • Het Italiaanse merk Oroblu valt iets kleiner. Zit u volgens de tabel tegen de volgende maat aan, kunt u beter kiezen voor een maat groter.
 • Het merk Fiore valt ook kleiner. Bij twijfel kunt u beter een maat groter kiezen.
 • Hoe elastischer een panty (meer elasthaan of lycra) hoe groter de kans is dat de panty nog mooi om uw been en enkel sluit als u bij twijfel voor een maat groter kiest. Bestaat de panty uit weinig of geen elastaan of lycra kunt u bij twijfel beter een maat kleiner kiezen.
 • Heeft u lange benen, dan kunt u over het algemeen ook beter een maat groter kiezen.
 • Als u te strakke panty's haat, neem dan een maat groter! De panty zal waarschijnlijk nog steeds strak genoeg rond uw taille zitten en niet afzakken.

Stap 4: Kies de juiste opties voor extra comfort

Photo
Sommige panty's hebben extra opties die ze comfortabeler doen aanvoelen. Als je moeite hebt om een comfortabele panty te vinden, experimenteer dan eens met verschillende soorten om te zien of die een verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld het volgende proberen:
 
 • Panty's met een rubberen band rond de taille. Je ziet weleens het label “no-slip” panty's.
 • Panty's zonder tenen, voeten of kruis, afhankelijk van het gebied waar jij je het ongemakkelijkst bij voelt.

Welke huidskleurige panty past het beste bij mij?

Herken je deze vraag? De juiste huidskleurige panty voor jouw huidsteint uitzoeken is soms nog best lastig. Het is ook heel persoonlijk: daar waar de een het prettig vindt dat de benen iets meer getint zijn, vindt de ander dat juist weer vervelend. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we een overzicht gemaakt met wat algemene richtlijnen en enkele tips.

Hoe trek je het beste een panty aan?

 • Rek de panty licht uit voordat je hem aantrekt.
 • Rol de panty voorzichtig op en trek de panty over de voeten.
 • Laat bij de tenen voldoende ruimte over.
 • Trek met beide handen de panty voorzichtig op tot de knie bij beide benen.
 • Trek daarna de panty gelijkmatig tot over je heupen.


 

Hoe was je een panty?

Op de achterzijde van elke verpakking staat een wasvoorschrift. Over het algemeen geldt dat een panty liefst met de hand gewassen moet worden. Wilt u het liever toch met de wasmachine wassen, kies dan voor een lage temperatuur en gebruik een waszakje om de panty te beschermen. Stop nooit een panty in de droger!

Welke panty past het beste bij welke dresscode?

Ben je uitgenodigd voor een huwelijk, of staat er een chique galafeest op de agenda? Voor dergelijke gelegenheden geldt er dan vaak een dresscode die past bij de sfeer van het feest. En dat roept dan weer veel vragen bij vrouwen op over wat je moet dragen, zo ook op het gebied van beenmode. Wat zijn de do's en don'ts voor het dragen van panty's bij je outfit? Voor welke gelegenheid, gelden welke panty regels? Wanneer moet je een panty dragen en wanneer mag je zonder? Mag mijn panty transparant zijn of moet de panty ondoorzichtig zijn? Moet hij mat zijn of juist glanzend?

Algemene panty tips

 • Neem altijd een reserve paar mee, panty's zijn nu eenmaal kwetsbaar en je mag echt niet gezien worden met een ladder in jouw panty. Er bestaan tegenwoordig ook diverse ‘anti-ladder’ panty’s.
 • Bij panty’s met een maximum van 30 denier zit je altijd goed.
 • Een dunnere panty oogt vaak chiquer.
 • Hoe bloter de bovenkant, hoe transparanter de panty.
 • In schoenen met een open teen (peep toes), draag je panty’s zonder verstevigd voetstuk of teenloze panty’s.
 • Kies bij een open schoen altijd voor een transparante of huidkleurige panty.
 • De kleur van de schoenen mag nooit lichter zijn dan de panty.
 • Hoe donkerder de outfit, hoe donkerder de panty mag zijn.
 • Met flitslichten (foto’s) is het beter om geen glanzende panty te dragen.
 • Draag onder een rok of jurk altijd een panty of kousen, ook in de zomer (liefst geen maillots).
 • Heb je prachtige, bruine, egale benen en ben je op een buitenfeest met een temperatuur van boven de 40 graden? Dan alleen mag je de panty weg laten. Neem er wel een mee voor het geval dat je de enige bent met blote benen.

Wat is het verschil tussen steunkousen en steunpanty's?

Regelmatig krijgen we de vraag of steunpanty's ook gedragen kunnen worden in plaats van speciaal op maat aangemeten en gemaakte steunkousen en wat het verschil is tussen drukklasse en steunklasse. Steunkousen zijn medisch aangemeten kousen. Een steunpanty kan de steunkous nooit helemaal vervangen qua ondersteuning. Sommige vrouwen willen echter naar een feestje in een mooie jurk of rok en vinden dan een dikke panty over de steunkousen niet mooi omdat je de rand van de steunkous net onder de knie nog wel ziet. Zij kiezen er dan liever voor om een steunpanty aan te doen. Niet zichtbare, optimale ondersteuning van een steunpanty gecombineerd met een mooie outfit voor een avondje uit!

Wat zijn stay up kousen en wat zijn de voordelen?

Stay up kousen of stay ups zijn kousen die zichzelf ophouden. Het is in principe een panty zonder broekje. Ideaal als je het broekje nu juist niet lekker vind zitten. Meteen echter rijst de vraag: blijven ze dan wel op hun plaats zitten? Je wilt immers niet dat ineens je kousen naar beneden zakken als je ze draagt. Stay up kousen zijn niets anders dan nylon kousen met een elastische, siliconen band aan de bovenkant van de kous. Door deze band blijven de kousen op hun plaats en is het dragen van een jarretelgordel niet nodig. De siliconen band is vaak heel mooi afgewerkt in de vorm van een brede kanten band in de meest bijzondere patronen, soms zelfs een waar kunstwerk.

Algemene adviezen & tips stay up kousen:

 • Smeer vooral je bovenbenen niet in met bodylotion, crèmes, talkpoeder of badolie voordat je de kousen aantrekt. Een vettig laagje zorgt ervoor dat het been wat gladder wordt en de siliconenband verzadigd raakt waardoor de siliconenband niet "geplakt" blijft zitten met afzakkende kousen tot gevolg.
 • Neem de juiste maat. Sommige merken kijken naar de schoenmaat als indicatie, andere meer naar gewicht. Let altijd op de maattabellen en je eigen lengte. Neem niet te snel voor de zekerheid een maat groter.
 • Let op de wasvoorschriften in verband met de plakrand. Eventueel kun je de siliconenbanden ook ruwer maken door ze goed met water af te spoelen en tegen elkaar te wrijven. U kunt de banden van de stay ups ook reinigen met zeep, maar spoel ze daarna goed af met water. Zo blijft het plakvermogen van de kous zo goed mogelijk behouden.
 • Kwaliteit maakt wel degelijk verschil. De ene stay up is de ander niet. Kwaliteit zie je en voel je. Deze stay up kousen zijn heerlijk zacht om te dragen en je benen zien er op hun mooist uit. Dergelijke kousen hebben ook een betere kwaliteit siliconenband waardoor ze over het algemeen ook beter blijven zitten op je dijbeen.

Wat zijn hold up kousen en wat zijn de voordelen?

Photo
Hold up kousen of hold ups zijn kousen die worden opgehouden met een jarretelgordel, soms worden ze hierdoor ook wel eens jarretel kousen genoemd. Net als de stay up kousen zijn de hold up kousen eigenlijk een panty zonder broekje en dus ideaal als je het broekje nu juist niet lekker vind zitten. De jarretelgordels zijn vaak ook los te koop en kunnen dus voor verschillende hold up kousen gebruikt worden. Jarretelgordels kunnen 4 of meerdere jarretels (straps) hebben, tot wel 16 toe. Algemeen wordt aanvaardt dat 6 tot 8 jarretels voldoende zijn om de kousen goed op te kunnen houden. Meerdere geeft meer werk, sommigen hebben dat er wel voor over. Veel vrouwen vinden het dragen van een jarretelgordel wel even wennen. Vooral in het begin ben je je bewust van de bandjes. Ook kan het even puzzelen zijn als je naar het toilet moet. Een oplossing voor dit probleem is je slip over je jarretel heen te dragen. Op foto’s zie het soms net andersom, maar dat wordt dan alleen gedaan om de jarretelgordel goed tot zijn recht te laten komen.

De jarretelgordels zijn niet bij ons te koop. Let er bij de aankoop op dat de clip niet te makkelijk heen en weer geschoven kan worden. Zoek een jarretelgordel die tot in je taille reikt, zodat het niet over je heupen naar beneden kan schuiven. De corselets moeten hierbij zo lang mogelijk zijn, want hoe korter de jarretel hoe beter. Draag de kousen zo hoog mogelijk. Hoe korter de jarretels, hoe beter.

Waar moet je op letten bij een basispanty?

 • Pas je panty aan je outfit aan. Heb je blote schouders, kies dan voor huidskleurige benen.
 • Een vuistregel is om de kleur van je schoen niet lichter te laten zijn dan de kleur van je benen.
 • Draag je een korte jurk of rok dan oogt een panty met een hogere denier stijlvoller dan een dunnere panty.

Waar moet je op letten bij een fashionpanty?

 • Mixen is leuk, maar let erop dat het niet te rommelig wordt.
 • Bedenk je dat bij een fashionpanty de aandacht naar je benen gaat.
 • Je panty kan je outfit een hele andere look geven door er net een opvallende panty onder te doen. Dit kan opvallend zijn qua kleur, qua print of beiden. Een zwart jurkje met een felgekleurde panty geeft een andere look dan datzelfde zwarte jurkje met een zwarte panty met een bijzonder lijnenspel of bloemenmotief erin verwerkt.

Hoe krijg je optisch langere benen?

Photo
 • Kies een panty met een streep of een print in de lengte.
 • Een kleinere print geeft optisch langere benen dan een grote print.
 • Wil je een panty in één kleur kies dan voor een lichtere panty.
 • Een dunnere panty laat je benen langer lijken dan een dikkere panty.
 • Een glanzende panty maakt je benen langer (let op: ook voller) dan een matte panty.
 • Pas de kleur van de panty aan de kleur van je schoenen aan. Zijn de kleuren hetzelfde dan lijken je benen langer.

Hoe krijg je optisch kortere benen?

 • Kies een grotere print. Een kleine print laat je benen nog langer lijken.
 • Wil je een felgekleurde panty aan, kies dan een zo donker mogelijke kleur voor korte benen.
 • Een dunnere panty laat ze langer lijken dan een dikke panty.
 • Laat de kleur van je panty afwijken van de kleur van je schoen. Dezelfde kleur doet je benen langer lijken.

Hoe krijg je optisch slankere benen?

Photo
 • Kies een print die in verhouding staat tot het figuur en dus niet te klein is.
 • Een print met lengtewerking, zoals bijvoorbeeld een verticale streep, zorgt dat de benen slanker lijken.
 • Een unikleurige panty kan beter donkerder zijn voor een slankere look.
 • Dikke panty’s laten de benen slanker lijken dan dunnere panty’s.
 • Een matte panty geeft een slankere look dan een glans panty.
 • Als je de kleur van de panty aanpast aan de schoen lijkt je been slanker.

Hoe krijg je optisch vollere benen?

 • Kies niet een te kleine print. Hiermee lijken je benen dunner.
 • Wil je een unikleurige panty aan, kies dan een lichtere kleur om ze voller te laten lijken.
 • Een glanspanty geeft je benen wat meer volume.
 • Een dunnere panty geeft meer volume dan een dikkere panty.
 • Kies je panty in een andere kleur dan je schoen.